Hieronta on hoitotarkoituksessa tehtävää pehmytkudoksiin kohdistuvaa käsittelyä, joka soveltuu hyvin kramppien hoitoon ja nopeuttamaan palautumista kun keho rasittuu fyysisestä työstä tai urheilusta.

Hieronta voi tapahtua hyvin vaihtelevalla tavalla hierojasta riippuen. Yleisimmät hierontaotteet ovat sively, jossa hierojan käsien ja asiakkaan ihon välissä on väliainetta kuten rasvaa tai öljyä, ja hankaus, jonka voi tehdä esim. vaatteen tai pyyhkeen läpi. Sively voi olla voimakastakin tilanteesta riippuen, mutta toisaalta myös täysin ‘mitättömän’ tuntuisella sivelyllä on voimakas vaikutus lymfakiertoon, ja sitä käytetäänkin etenkin turvotuksen hoidossa.

Huomionarvoista on että moderni työympäristö, vaikkapa päätteen ääressä tai auton ratissa istuminen tuntikausia päivittäin, aiheuttaa jopa pahempaa lihasjumia kuin urheilu, tai fyysinen mutta monipuolinen työ. Voisi sanoa että pitkäkestoinen staattinen jännitys on myrkkyä lihaksille. Taukojumppaa ei suotta hehkuteta!

Hierontaan ei kannata tulla kuumeessa tai flunssassa. Moni muu vasta-aihe on vain paikallinen, eli niitä voidaan vältellä hieroessa, kuten esimerkiksi suonikohjut. Tulehtunutta aluetta ei suositella hierottavaksi, mutta silloinkin akupunktiosta voi olla huomattavaa apua. Monipuolisesti koulutettu hierojamme tekee hoitoarvion tutkittuaan ja haastateltuaan sinut.

Miten urheiluhieronta eroaa klassisesta hieronnasta? Mitä se faskiakäsittely on? Saako samana päivänä urheilla kun on käynyt hieronnassa? Nämä on usein kysyttyjä kysymyksiä. Laaja vastaus on että valtaosa asiakkaistamme tulee hierontaan, aivan kuten fysioterapiaankin, tietyn vaivan kanssa ja hoito on ongelmalähtöistä. Kivun, säryn, tunnottomuuden tai jäykkyyden, eli oireiden aiheuttaja pyritään tunnistamaan ja manuaalisen käsittelyn keinoin poistamaan. Tilannekohtaisesti hieroja voi tehdä faskia- tai lymfatyylistä käsittelyä tai käyttää klassisen tai urheiluhieronnan otteita tai vaikka triggerpisteitä, eikä asiakas välttämättä osaa sanoa mitä milloinkin tapahtuu. Toiset hierojat kommunikoivat asiakkaan kanssa paljonkin suullisesti, mutta samalla myös aina tunnustelevat eli palpoivat asiakkaan kudoksia ja saavat sitä kautta tarvitsemaansa informaatiota.

Sitten kun puhutaan huippu-urheilijoista joiden täytyy tehdä oma maksimisuorituksensa kilpailutilanteessa aivan lähipäivinä, hieronnalla voi olla kriittinenkin vaikutus lopputulokseen, niin hyvässä kuin pahassa. Kuntoliikkuja tai harrastelija voi huomata että kun tekee fyysistä suoritusta, hieronta on vienyt hetkellisesti voimat, tai vaihtoehtoisesti uusia reservejä on auennut.

Hieroja voi tilanteen mukaan neuvoa välttämään tiettyjä harjoituksia jonkin aikaa, käyttämään kylmää paikallisesti, tai antaa kotiläksyiksi venyttelyohjeita. Tärkein ohje on kuitenkin: kuuntele omaa kehoasi. Melkein aina kipua aiheuttavaa suoritusta tulee välttää. Yksi väliin jätetty treenipäivä ei pilaa koko treenikautta. Keho tarvitsee myös lepoa. Käy hieronnassa ajoissa, turha odottaa oireiden pahenemista.

Jaa tämä:

Kuinka aloitat