Kinetic Control

Kinetic control -hoitomenetelmän ovat kehittäneet fysioterapeutit Mark Comerford ja Sarah Mottram n. 30 vuotta sitten. Ajatuksena on, että hallitsematon, tai liiallinen liike vaikuttaa tuki- ja liikuntaelin kipujen syntymiseen. Kipupotilaalla usein pinnalliset, suorittavat lihakset alkavat yliaktiivisesti suojelemaan kipukohtaa. Tämä taas estää syvempiä lihaksia tekemästä omaa työtään, eli ylläpitämästä liikekontrollia. Esimerkiksi eteenpäin kumartaessa lantion tukevat lihakset syttyvät liian hitaasti tai myöhään. 

Aluksi kinetic control:ssa tutkitaan ja hoidetaan käsin nivelten toiminta ja mahdolliset liikehäiriöt. Sen jälkeen tutkitaan eri liiketesteillä missä suunnissa tulee hallitsematonta liikettä ja kipua. Testauksen jälkeen kokeillaan mitä syviä lihaksia aktivoimalla saadaan hallittu ja kivuton liike aikaiseksi.

Kinetic controlin tavoitteena on löytää kehon heikoin lenkki, joka aiheuttaa kivun liikkumisessa. Tämä pyritään korjaamaan, jonka jälkeen voidaan selvitä pienemmillä loukkaantumisriskeillä päivittäisistä askareista sekä myös kovemmista harjoitteluista esim. kuntosali- tai urheilusuorituksissa. 

Kotiharjoitukset tehdään oman kehon painolla, tarkasti kontrolloiden liikkeen hallintaa, muutama minuutti kerrallaan ja 2x päivässä. 
Kinetic control-koulutus sisältää niska-, olkapää-, yläraaja-, rintaranka-, alaselkä-, si-nivel ja lantio-, sekä alaraajaosiot. Fysiokeskus Koudassa Ari ja Mika ovat käyneet rintaranka- sekä si-nivel ja lantio-osiot.