McKenzie – MDT

MDT eli mekaaninen diagnostisointi ja terapia on Robin McKenzien 1960-luvulla kehittämä tutkimus- ja hoitomenetelmä selkärangan ja raajanivelten kiputiloihin. Se on tehokas hoitomenetelmä etenkin selkärangasta peräisin olevissa kiputiloissa. Selkärangan välilevyperäiset vaivat voivat tuntua paikallisena oireena selässä tai säteillä alaraajoihin ja yläraajoihin. Välilevyperäiset oireet reagoivat aika usein positiivisesti toistoliikkeisiin tai pitkäkestoisiin asentoihin, joten oireet saadaan hyvin taltutettua tekemällä oikeisiin suuntiin toistoliikkeitä sekä oikella asennon ylläpidolla.

Hoidon päätavoitteena ovat:

  1. Poistaa kipu
  2. Palauttaa rangan/nivelen täydellinen toiminta ja
  3. Ehkäistä vaivan uusiutuminen ja paheneminen.

Jos tulet esim. alaselkäkivun, tai jalkoihin säteilevän oireen takia hoitoon, niin MDT aloitetaan haastattelulla sekä tutkimisella. Tutkimuksessa havainnoidaan asentoasi sekä tehdään erilaisia toistettuja testiliikkeitä. Näiden perusteella tehdään kuntoutussuunnitelma.  

Kuntoutuksessa sinulle ohjataan asennon hallintaa, yksilölliset harjoitukset ja keinot hallita oireita ja vaivojen ennaltaehkäisyä. Kuntoutuksessa pääpaino on asiakkaan itse suorittamilla toistoliikkeillä tai pitkäkestoisilla asennoilla ja terapeutin tekniikoita käytetään vain tarvittaessa. Näin opit heti alusta asti itse hoitamaan ja ennaltaehkäisemään selkäoirettasi