Kinesioteippaus
Kinesioteippausta on käytetty jo pitkään hoitomuotona fysioterapiassa. Teippauksella pyritään ohjaamaan ja tukemaan nivelten toimintaa, helpottamaan ja tehostamaan lihastyötä, vähentämään vammoista seurannutta turvotusta, muokkaamaan arvista elastisempia, ohjaamaan asentoa ja ryhtiä. Kinesioteippiä käytetään myös parantamaan urheilusuorituksia.
Perinteinen urheiluteippi, eli joustamaton teippi, on nykyään korvattu miltei täysin joustavalla kinesioteipillä. Joustamaton teippi on ollut monesti ongelmallista sen toimintaa rajoittavan vaikutuksen vuoksi, toisaalta sen jäykkyyttä voidaan myös käyttää tehokkaasti hyväksi tuennassa. Ongelmia ovat aiheuttaneet myös kovien teippien materiaaleista ja liimoista johtuvat ihoärsytykset. Kinesioteippaus on tuonut tähän kokonaan uusia mahdollisuuksia.
Kinesioteippauksessa hyödynnetään sen ihon-kaltaisia ominaisuuksia. Teipin palautuva elastisuus on samanlainen kuin iholla, noin 30–40 %. Teippiä voidaan pitää parikin viikkoa ja se kestää suihkussa käyntiä, sekä uimista. Materiaali on puuvillaa ja käytettävä liima on akryylipohjainen.
Teippaustekniikoita on monenlaisia. Teipin vetosuunnalla ja elastisuudella on merkitys. Huolellisen tutkimuksen jälkeen valitulla teippaustekniikalla teippausta voidaan käyttää lihaksen rentouttamiseen tai aktivointiin, turvotuksen poistoon lymfakiertoa edistämällä, sekä nivelen asennon ohjaamiseen. Fysioterapeutin tieto anatomiasta ja biomekaniikasta antaa parhaan pohjan teippauksen hyödyntämiseen. Teippauksen vaikutus saadaan hoitotilanteessa useimmiten välittömästi.