Kinesioteippaus on urheiluvammojen ehkäisyyn ja kuntoutukseen tarkoitettu menetelmä, jossa käytetään elastista kinesioteippiä. Tämä menetelmä on saavuttanut suosiota erityisesti urheilijoiden keskuudessa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muiden liikuntaa harrastavien ihmisten parissa. Kinesioteippaus on erittäin monipuolinen hoitomenetelmä, joka auttaa tukemaan lihaksia, niveliä ja nivelten liikkeitä. Teipin käyttäminen voi tarjota tukea, vähentää kipua, parantaa liikkuvuutta sekä nopeuttaa paranemisprosessia.

Kinesioteippausta on käytetty jo pitkään hoitomuotona fysioterapiassa. Teippauksella pyritään ohjaamaan ja tukemaan nivelten toimintaa, helpottamaan ja tehostamaan lihastyötä, vähentämään vammoista seurannutta turvotusta, muokkaamaan arvista elastisempia, ohjaamaan asentoa ja ryhtiä. Kinesioteippiä käytetään myös parantamaan urheilusuorituksia.

Perinteinen urheiluteippi, eli joustamaton teippi, on nykyään korvattu miltei täysin joustavalla kinesioteipillä. Joustamaton teippi on ollut monesti ongelmallista sen toimintaa rajoittavan vaikutuksen vuoksi, toisaalta sen jäykkyyttä voidaan myös käyttää tehokkaasti hyväksi tuennassa. Ongelmia ovat aiheuttaneet myös kovien teippien materiaaleista ja liimoista johtuvat ihoärsytykset. Kinesioteippaus on tuonut tähän kokonaan uusia mahdollisuuksia.

Jaa tämä:

Kenelle se sopii

Kinesioteippaus sopii heille, jotka tarvitsevat apua kipuun, haluavat parantaa suorituskykyään, tai välttää urheiluvammoja.

Teippauksena vulla voidaan hoitaa esimerkiksi lihaskireyksiä, akillesjänteen tai polven ongelmia sekä vammojen jälkeistä kuntoutusta. Lisäksi kinesioteippi voi auttaa myös ryhtivirheiden korjaamisessa ja lihasjännityksen lievittämisessä.

Jos sinulla on ihosairaus, avoimia haavoja tai olet allerginen liimalle, sinun kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa ennen teipin käyttöä. Lisäksi on hyvä muistaa, että teippaamisen tuloksena voidaan saavuttaa vain lyhytaikaisia vaikutuksia, eikä se ole ainoa hoitomuoto vakavampien vammojen tai sairauksien hoidossa.

Mihin oireisiin saat apua

  • Suorituskyvyn parantaminen
  • Urheiluvammojen välttäminen
  • Polviongelmat
  • Lihaskireys
  • Vammojen jälkeinen kuntoutus

Miten se toimii

Teippi on joustavaa ja kestävää, joten se mahdollistaa liikkumisen normaalisti samalla, kun se tarjoaa tarvittavaa tukea keholle. Toiseksi, kinesioteippaus voi auttaa nopeuttamaan paranemista ja vähentämään vammojen uusiutumisen riskiä.

Teippaus voi myös parantaa verenkiertoa ja lievittää kipua, mikä voi auttaa palautumisessa ja ennaltaehkäisevissä toimenpiteissä.

Kinesioteippaus

 

Miksi saat tuloksia

Perinteinen urheiluteippi, eli joustamaton teippi, on nykyään korvattu miltei täysin joustavalla kinesioteipillä. Joustamaton teippi on ollut monesti ongelmallista sen toimintaa rajoittavan vaikutuksen vuoksi, toisaalta sen jäykkyyttä voidaan myös käyttää tehokkaasti hyväksi tuennassa. Ongelmia ovat aiheuttaneet myös kovien teippien materiaaleista ja liimoista johtuvat ihoärsytykset.

Kinesioteippauksessa hyödynnetään sen ihon-kaltaisia ominaisuuksia. Teipin palautuva elastisuus on samanlainen kuin iholla, noin 30–40 %. Teippiä voidaan pitää parikin viikkoa ja se kestää suihkussa käyntiä, sekä uimista. Materiaali on puuvillaa ja käytettävä liima on akryylipohjainen.

Teippaustekniikoita on monenlaisia. Teipin vetosuunnalla ja elastisuudella on merkitys. tutkimisen jälkeen valitulla teippaustekniikalla teippausta voidaan käyttää lihaksen rentouttamiseen tai aktivointiin, turvotuksen poistoon lymfakiertoa edistämällä, sekä nivelen asennon ohjaamiseen. Teippauksen vaikutus saadaan hoitotilanteessa useimmiten välittömästi.

Kuinka aloitat

Kinesioteippaus voi olla hyvä vaihtoehto kaikille, jotka haluavat tukea lihaksiaan, nivelten liikkuvuutta tai nopeuttaa paranemista vammojen jälkeen. Teippaus tarjoaa helpon, edullisen ja monipuolisen vaihtoehdon, joka voi auttaa parantamaan suorituskykyä ja ennaltaehkäisemään vammoja.